Monday 20 November 2017

Globalny system handlu rolnictwem


Obraz Credit ONZ Photo Gill Fickling. Aby rozwiązać kryzys na temat głodu na świecie, konieczne jest, aby więcej niż wysłać pomoc żywnościową do krajów, w których głód jest głodny Liderzy muszą zająć się zglobalizowanym systemem produkcji rolnej i handlu, który sprzyja dużym rolom korporacyjnym i zorientowanym na eksport przy jednoczesnym dyskryminowaniu małych rolników i rolników zorientowanych na lokalne potrzeby W wyniku oficjalnej bierności, corocznie ponad trzydzieści milionów osób umiera z powodu niedożywienia i głodu, podczas gdy duże gospodarstwa przemysłowe eksportują coraz więcej truskawek i kwiatów ciętych do zamożnych konsumentów Nadmierna produkcja mięsa , znowu dla zamożnych, wymaga ogromnych ilości ziaren pasz, które mogłyby w inny sposób utrzymywać biedne rodziny Olbrzymie przedsiębiorstwa agrobiznesu, chemii i restauracji, takie jak Cargill, Monsanto i McDonalds dominują na światowym łańcuchu żywnościowym, tworząc globalną zależność od niezdrowych i genetycznie niebezpiecznych produktów firmy wyścigają się w celu zabezpieczenia patentów na każdym planie t i żywych organizmów oraz ich intensywna reklama ma na celu przekonanie światowych konsumentów do spożywania większej ilości słodyczy, przekąsek, hamburgerów i napojów bezalkoholowych. Perspektywy GFZ. Niniejszy artykuł omawia główne przyczyny stromego wzrostu światowych cen żywności i wynikające z rozprzestrzeniania się głodu na prawie miliard ludzi na całym świecie Autorzy James A Paul i Katarina Wahlberg stwierdzają, że biopaliwa i podejście rolno-przemysłowe do produkcji żywności są głównymi sprawcami kryzysu żywnościowego W artykule przedstawiono szeroki zakres czynników zagrażających żywieniu wszystkie, w tym wzrost liczby ludności, niezrównoważona konsumpcja, międzynarodowa polityka handlowa i zmiana klimatu Autorzy argumentują za skuteczną i hojną pomocą krótkoterminową, a także długoterminową transformacją systemu rolnego, aby uczynić ją bardziej sprawiedliwą dystrybucją, sprężystością i trwałością dla przyszłe Forum Polityki Światowej Fundacja Friedricha Eberta. Grupa polityki światowej Katarina Wahlberg krytykuje propozycję Banku Światowego dotyczącą utworzenia G reen Rewolucja w Afryce Dzięki skupieniu się na pobudzaniu produkcji rolnej poprzez naukę rozwoju bardziej produktywnych upraw Bank zlekceważy fakt, że systemy biologiczne Ziemi nie mogą być eksploatowane na zawsze Wsparcie nowej Green Revolution również nie poradziło sobie z głównymi przyczynami globalnego kryzys żywnościowy, w tym produkcja biopaliw i niezrównoważona globalna konsumpcja mięsa Autor wzywa do przejścia z rolnictwa przemysłowego na uprawy eksportowe do zrównoważonego rolnictwa na rzecz lokalnej konsumpcji Rozwój gospodarki światowej w skrócie. Global Policy Forum Katarina Wahlberg ostrzega, że ​​po raz pierwszy od dziesięcioleci , na całym świecie niedobór żywności staje się problemem Zwiększenie popytu na zboża w celu spożycia żywności, karmienia bydła, a zwłaszcza produkcji biopaliw powoduje wzrost cen żywności do poziomu rekordowego. Szczególnie ubogich, którzy wydają większość swoich dochodów na żywność, co gorsza, podwyżka cen żywności ma również wpływ na wysokość pomocy żywnościowej ponieważ rządy nie zwiększyły finansowania Programu Światowego Związku Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych w sprawie rozwoju gospodarki światowej. Dokumenty ONZ. Agroekologia może podwoić światową produkcję żywności w ciągu 10 lat, a jednocześnie złagodzić zmiany klimatu i złagodzić ubóstwo na obszarach wiejskich Metody ekologiczne zwiększają wydajność gleby i chronić rośliny przed szkodnikami, powołując się na środowisko naturalne Sprawozdanie Oliviera de Schuttera, specjalnego sprawozdawcy ONZ ds. prawa do żywności, wzywa państwa do karmienia ich ludności poprzez przyjęcie skutecznych technik rolniczych Tradycyjne uprawy, które polegają na kosztownych źródłach, faktycznie przyczyniają się do zmiany klimatu i nie jest odporny na wstrząsy klimatyczne. Rybołówstwo wspiera środki utrzymania nad 540 milionami ludzi, a produkty rybackie są towarem spożywczym o największej dostępności na świecie Według raportu Światowy stan rybołówstwa i akwakultury stwierdzono spadek globalnych zasobów dzikich zwierząt, a hodowla ryb nie może nadążają za jego ostatnim wzrostem Raport analizuje wzmożone wysiłki na rzecz egzekwowania prawa e środki handlowe i przeciw nielegalnemu, nieraportowanemu i nieuregulowanym połowom, a także potrzebę zrównoważonego zarządzania łowiskami, często pomijanych przez decydentów politycznych FAO. UN specjalny sprawozdawca ds. prawa do żywności, Olivier de Schutter, pochwala wybitne postępy gospodarcze w ciągu ostatnich dziesięciu lat Chiny porzucają setki milionów ludzi z ubóstwa Istnieją jednak problemy, które obejmują zmiany klimatyczne, kurczenie się gruntów ornych i degradację gruntów, które zagrażają produkcji rolniczej De Schutter zaleca, aby Chiny ruszyły ku bardziej zrównoważonego systemu hodowli w celu utrzymania obecnego poziomu produkcji. Większa siła nabywcy w globalnych łańcuchach dostaw żywności powoduje krzywdy dla drobnych rolników Specjalny sprawozdawca ONZ ds. prawa do żywności, Olivier de Schutter, twierdzi, że prawo konkurencji może rozwiązać problem nadużywania dominującej siły nabywczej w skali globalnej firmy zajmujące się rolnictwem zawodowym prawo konkurencji może mieć na celu ochronę prawa do żywności, tak aby globalna dostawa żywności ch ains może zmniejszyć ubóstwo na terenach wiejskich. Konferencja ONZ ds. Handlu i Rozwoju opublikowała krótki opis polityki, w którym podkreślono wpływ zmian klimatycznych na rolnictwo W wielu krajach rozwijających się sektor rolnictwa jest niezwykle ważny Pomimo, że zmiany klimatyczne mogą mieć poważne negatywne konsekwencje dla bezpieczeństwa żywności , sektor rolny może stanowić część rozwiązania łagodzącego negatywne skutki Niniejszy krótkometrażowy wniosek potwierdza potrzebę znacznego przejścia od tradycyjnych metod do trwałych systemów produkcji żywności, które poprawiają wydajność małych hodowców UNCTAD. FAO rocznej flagowej publikacji "The Stan żywności i rolnictwa dostarcza naukowej oceny aktualnych zagadnień w debacie na temat żywności i rolnictwa W tegorocznym raporcie zwrócono uwagę na szybki rozwój sektora hodowli zwierząt - spowodowany wzrostem liczby mieszkańców, urbanizacją i wzrostem zamożności. Podkreśla potrzebę szerszego rozwoju obszarów wiejskich polityk i zwiększonego zarządzania sektorem produkcji zwierzęcej, do e że jego wpływ na środowisko jest ograniczony FAO. Program Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska UNEP opublikował nowy raport na temat powiązania między środowiskiem a kryzysem żywnościowym. Degradacja środowiska i utrata ziemi uprawnej i bioróżnorodności zagrażają produkcji żywności. Raport analizuje wpływ ekocydów na wydajność rolna i system żywnościowy oraz wzywa do zrównoważonych inwestycji wraz z polityką regulującą rynek żywnościowy UNEP. Kryzys związany z żywnością i zmiany klimatu stanowią wyzwanie dla rolnictwa Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO opublikowała nowy raport, który wskazuje, że rolnictwo znacznie przyczynia się do emisje gazów cieplarnianych jednocześnie cierpią na globalne ocieplenie Jednym z głównych czynników mających na celu złagodzenie zmian klimatycznych i zaspokojenie zapotrzebowania na żywność jest odbudowa gleb organicznych Sprawozdanie wzywa do bardziej holistycznej wizji, która wykracza poza wąskie i niezrównoważone rozwiązania. , rynek zdominowany przez kilka firm ponadnarodowych, zmniejsza różnorodność biologiczną Specjalista ds. prawa do żywności, Olivier de Schutter, obawia się zależności małych rolników od tych dużych przedsiębiorstw Zwraca również uwagę na nierówną konkurencję pomiędzy komercyjnym i tradycyjnym systemem nasiennym Wzywa on do inwestycji i polityki, które sprzyjają małym rolników z krajów rozwijających się, a nie z dużymi producentami lub z prywatnych inwestorów UNDPI. Niniejsza deklaracja wzywa członków ONZ i agencje międzynarodowe do wdrożenia krótko-, średnio - i długoterminowych rozwiązań dla światowego kryzysu żywnościowego. Tekst wzywa państwa członkowskie do zwiększenia pomocy dla małych i średnich przedsiębiorstw, a także zwiększyć inwestycje w badania mające na celu zwiększenie produkcji żywności Światowi liderzy nie zdołali uzgodnić konkretnych przyczyn kryzysu żywnościowego, w tym roli, jaką odgrywa produkcja biopaliw Zamiast tego deklaracja zaleca dalsze badanie wpływu, jaki produkcja biopaliw na Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO O przewiduje, że nawet jeśli globalna produkcja zbóż wzrośnie w 2008 r., Ceny pozostaną na rekordowym poziomie Produkcja nie rośnie wystarczająco szybko, aby sprostać silnemu zapotrzebowaniu, tak więc kraje zbóż będą nadal spadać Większość wzrostu produkcji odbędzie się w USA, UE, Chiny i Indie Większość biednych krajów doświadczy spadku produkcji, czyniąc je jeszcze bardziej zależnymi od importu i podatnym na wyższe ceny zboża. Artykuły i dokumenty. USA National National Family Farm Coalition ostrzega, że ​​bezpieczeństwo żywności, a także rolnicy może dojść do zagrożenia, gdyby pojawiły się plany dotyczące Transatlantyckiej Strefy Wolnego Handlu Narodowa Federacja Farmerów Rodzinnych należała do szerokiej gamy grup społeczeństwa obywatelskiego protestujących przeciwko transatlantyckiej strefie wolnego handlu TAFTA w Arlington, USA, w maju Jednym z najważniejszych aspektów negocjacji transatlantyckich jest wzajemne uznanie USA i UE w zakresie zasad i regulacji dotyczących handlu i inwestycji Tutaj skupia się nacisk nie tyle na barierach taryfowych, ale na to, co rząd amerykański odnosi się do polityki granicznej, takiej jak ochrona zdrowia, ochrona środowiska i finansów. Wyeliminowanie tych czynników powodujących zakłócenia handlu nazywane są przez międzynarodowe korporacje, - bariery barcelońskie w bieżących rozmowach UE-USA Rural21.ETC Group i EcoNexus wydały raporty dotyczące kontroli korporacyjnej, która jest zakorzeniona w globalnym łańcuchu żywnościowym Sprawozdania zmierzają do dominacji sektora rolnego, zwłaszcza w przemyśle przemysłowym takie jak produkcja paszy, hodowla zwierząt, pestycydy nawozowe i produkcja materiału siewnego Ich wyniki wskazują na niszczenie, że te monopole powodują lokalny rolnik, ponieważ ich miejscowe rasy i odmiany roślin żywności zostały utracone. Nowy Sojusz na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, rozpoczęta podczas szczytu G8 w 2017 r., w ciągu najbliższych dziesięciu lat obiecuje zmniejszyć ubóstwo wśród 50 milionów osób, zwiększając pr Inwestycje i wzrost gospodarczy prowadzony przez rolnictwo w wybranych krajach afrykańskich Rok po uruchomieniu inicjatywy, dowody dostarczone przez nową notatkę z Oxfam dotyczącą jej wdrożenia przedstawiają do tej pory niepokojący obraz dotychczasowych osiągnięć Oxfam. Istnieje wiele wniosków, strategii inicjatywy mające na celu poprawę bezpieczeństwa żywności i produkcji rolnej W tych debatach brakuje jednego aspektu Ograniczenia importowe mogą przyczynić się do stymulowania produkcji rolnej i przynieść korzyści małym gospodarstwom rolnym Jakie są warunki wstępne racjonalnej i inteligentnej implementacji przepisów handlowych w celu ich osiągnięcia cele Te kwestie zajmują Uwe Hoering w swoim raporcie Alternatywy dotyczące zależności od importu żywności, które napisał dla FDCL, instytutu badawczo-dokumentacyjnego pracującego nad Chile i Ameryką Łacińską FDCL. Koalicja organizacji pozarządowych, w tym Friends of the Earth Europe, Oxfam, Ruch na rzecz Rozwoju Światowego i SOMO skrytykowały stanowisko ministra finansów UE że UE ignoruje, jak instytucje finansowe nadal angażują się w spekulacje żywnościowe, co zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Nowe przepisy zostaną przyjęte do 2017 r. SOMO. Two niemieckie organizacje pozarządowe, Brot fr die Welt i WWF Niemcy, krytykują niedawna umowa w sprawie reformy wspólnej polityki rolnej UE, która zapewnia ogromne dotacje dla dużych producentów rolnych w krajach UE Nie tylko reforma nie ma szansy na znaczący wpływ na ochronę środowiska, ale również ignoruje subsydia wywozowe , które są kluczowe dla rolników w globalnym South Brot fr die Welt, WWF Niemcy. Koalicja brytyjskich organizacji pozarządowych, jak również niemiecka organizacja pozarządowa Misereor podkreśliła, że ​​afrykańskie organizacje społeczeństwa obywatelskiego odrzuciły nowy Sojusz G8 ds. bezpieczeństwa i Żywienia Żywności, zgodnie z oświadczeniami, które obie grupy opublikowały w zeszłym tygodniu, w Londynie, w oczekiwaniu na t, odbył się tzw. Szczyt Nutrition for Growth G8 spotkał się w tym miesiącu w Irlandii Północnej Organizacje społeczeństwa obywatelskiego w Afryce odrzuciły podejście G8 i podważają jego legitymizację pod względem decyzyjnym o afrykańskim bezpieczeństwie żywnościowym Ruch na rzecz rozwoju światowego, niedobór. czwarty co do wielkości bank w Niemczech, DZ Bank i spółka zależna Union Investment ogłosili, że nie będą już zajmować się spekulacją towarami rolnymi, zgodnie z organizacją pozarządową Foodwatch DZ Bank potwierdziła to poprzez list wysłany do foodwatch DZ Bank jest ostatnim z kilku instytutów, które ogłosiły decyzję o wstrzymaniu procesu spekulacja żywnościowa Foodwatch. Drought i rosnąca populacja stawiają nacisk na bezpieczeństwo żywności w Kenii W odpowiedzi rząd Kenii zachęca rolników zajmujących się ryżem do przyjęcia techniki rolniczej zwanej systemem intensyfikacji ryżu SRI, która jest szeroko stosowana w Indiach. Metoda ta umożliwia rolnikom uprawiać rośliny z ograniczoną ilością wody, przy jednoczesnym zwiększeniu plonów Ryż jest częścią odcinków Ken ale produkcja w kraju nie odpowiada zapotrzebowaniu i w znacznym stopniu polega na imporcie z krajów Azji Program intensyfikacji ryżu ma uczynić z Kenii większą samowystarczalność, szczególnie w obliczu zmian klimatycznych. FAO Dyrektor Generalny Jose Graziono da Silva powołuje się na niewielką skalę produkcji żywności i odzysku różnorodności biologicznej w rolnictwie jako drogi do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie na obszarach wiejskich Podczas wizyty w Uniwersytecie Gastronomicznym krytykował Zieloną Rewolucję z lat sześćdziesiątych za jej niszczenie środowiska i szkodliwy wpływ na odmiany roślinne, które były wynikiem ciężkiej wagi w chemicznych metodach rolniczych Zauważył potrzebę odzyskania tradycyjnych upraw, wspierania produkcji lokalnej i powiązania ich z rynkami, pozwalając na zwiększenie ich dochodów. walka z głodem, odnosząca się do Międzynarodowego Roku Quinoa w ONZ Chociaż sil Silvia koncentruje się na rolnictwie i różnorodność żywności i ponowne odkrycie różnych produktów spożywczych jest ważna, ignoruje kwestie związane z łapaniem ziemi i zmianami klimatu FAO. Mars, Mondelez, Nestle pozostawiają kobietom rolniczym za 8 marca 2017. Oxfam krytykuje Mars, Mondelez i Nestle za nierówne traktowanie kobiet Badania w normach etycznych ich łańcucha dostaw wykazały, że kobiety na koksowatych kobiet na globalnym południu często spotykają się z dyskryminacją Mimo że kobiety mają kluczowe znaczenie w systemie produkcji, często otrzymują nierówne wynagrodzenie i często odmawia się im dostępu do gruntów, kredytów, szkoleń i narzędzi Międzynarodowy Dzień Kobiet, Oxfam przeprowadził kampanię zachęcającą firmy do zajęcia się tymi kwestiami i wezwał do podjęcia kroków, aby ich produkty były bardziej zrównoważone. Oxalam Press Release wprowadził nowe inicjatywy mające na celu promowanie zrównoważonego rozwoju i żywienia w tym kraju poprzez promowanie lokalnych produkty pochodzące z posiłków szkolnych Program ma na celu wspieranie produkcji i spożywania wysokiej jakości żywności od małych rolników i zwiększyć ich widoczność na rynku lokalnym Rząd ma nadzieję, że będzie pobudzać rozwój gospodarczy, żywienie i suwerenność żywności w kraju Inicjatywa wynika z Krajowego Programu Żywienia Szkoła, który został uruchomiony w 1955 r. jako program pomocy społecznej aby stawić czoła problemom głodu Dziś nacisk jest na stworzenie lokalnego systemu zamówień na żywność oraz na zachęcanie do przejrzystości i odpowiedzialności za szkolny posiłek Program Al Jazeera. Oxfam s Za raportami marki ocenia zachowania etyczne 10 najlepszych marek żywnościowych Organizacja charytatywna oceniła firmy takich jak Nestl, Mars i Coco-Cola w zakresie ich przestrzegania w zakresie praw kobiet i zasobów wodnych zmiany klimatyczne lokalne społeczności małe gospodarstwa rolników i praw pracowniczych Raport ujawnia, że ​​firmy te, które dominują na rynku spożywczym i wspólnie tworzą ponad miliard dziennie, nie spełniają standardów etycznych Associated British Foods ABF, właściciel marek, w tym Kingsmil l, Ovaltine i Silverspoon uzyskały najniższy wynik po zaledwie 13 na 70 punktów. W opinii o Oxfamie, liderze, kobietach i zmianach klimatu, Oxfam ma nadzieję na wywarcie presji na te firmy, aby ponownie zbadać, jak ich działania zacierają się praw człowieka i środowiska naturalnego Jednak organizacja charytatywna wzywa konsumentów, a nie rządy do popierania tej zmiany Guardian. W tym artykule omówiono, w jaki sposób przemysł spożywczy śmieci zachęca społeczeństwo do nadmiernego spożycia i uzależnienia od przetworzonego produktu. Duże ilości badań, pieniędzy i inżynierii przechodzą w proces odkrywania, jak często mogą jeździć więcej uncji w bardziej ciałach, a także przeciążać swoje produkty cukrem i solą, aby zachęcić do uzależnienia, tworzą także produkty, które są celowo mdłe w smaku i które topnieją, mózg w myśleniu, że nie zużył żadnych kalorii, powodując konsumentów do jedzenia i pragnienia więcej Docierają do sekcji ludności, które byłyby bardziej suscept marketingu i nałogu Coca-Cola, na przykład, który odnosi się do największych konsumentów jako ciężkich użytkowników, ma duże kampanie w mniej lub bardziej wrażliwych obszarach, takich jak New Orleans ponadnarodowe firmy, takie jak Kraft, Coca-Cola i Nestl pomijając zagrożenia dla zdrowia co często usprawiedliwia ich zachowanie, twierdząc, że jest to kwestia zaopatrzenia i popytu New York Timesa. W ministrów inicjatywy ONZ i urzędnicy wysokiego szczebla zgromadzili się w Nairobi niedawno, aby zjeść posiłek, który w przeciwnym razie zostałby odrzucony, spełniające europejskie standardy estetyczne żywnościowe Wydarzenie miało na celu podniesienie świadomości na temat kampanii mającej na celu zmniejszenie globalnych strat żywności poprzez zmianę postaw konsumentów i sprzedawców detalicznych w odniesieniu do żywności 1 6 ton żywności zostało zebrane od kenijskich gospodarstw, które uznano za nienadające się do sprzedaży w Europie i serwował na kolacji Tristram Stuart, założyciel Feeding the 5000, organizację partnerską, zauważając, że to skandal, że tak dużo jedzenia jest marnotrawione w kraju m iliesy głodnych ludzi Jednak ta żywność nie jest hodowana w celu nakarmiania milionów ludzi cierpiących na niedobory żywności w Kenii przeznaczonych na eksport do UE Kampania nie odnosi się do faktu, że Wielka Brytania i inne kraje UE rozwijają się żywności w Afryce, która jest kluczowym zagadnieniem w ramach nowoczesnego systemu żywnościowego Prasa ONZ prasowa W wiosce Darvesphura, w najgorszym kraju w Indiach, rolnicy zwiększają rekordowe ilości ryżu bez pomocy GMO lub herbicydów. Wzrost w wyniku jest bezpośrednim wynikiem metody hodowli zwanej Systemem intensyfikacji ryżu SRI, opracowanej przez Henri de Laulanie, francuskiego kapłana jezuitów i agronomisty na Madagaskarze w 1980 roku. Profesor American, Norman Uphoff, rozpowszechniał metodę w Azji, która pomógł wyeliminować wiele osób z ubóstwa Został opisany jako nowa rewolucja na zielono, całkowicie odwrotna do zielonej rewolucji lat 60., która polegała głównie na technologii i pestycydach Weste Rządy wstrzymują się jednak od inwestowania w tę metodę, preferując finansowanie badań technologicznych Guardian. Quinoa, aby kupić lub nie kupić to słuszne pytanie 15 lutego 2017 r. ONZ wyznaczyła rok 2017 na Międzynarodowy Rok Quinoa i ma duże nadzieje na jego rolę w walce z głodem na świecie Uprawa staje się coraz bardziej popularna, a entuzjastom zdrowia opowiadającym ją za super-żywność, jednak kwestia otaczającego tego wpływu popularności na hodowców quinoa w Andach jest również tematyczny i kontrowersyjny Krytycy twierdzą, że rosnący popyt na super ziarno zwiększa jego cenę i sprawia, że ​​jest on niedostępny dla biednych Boliwii, którzy na niego polegają na składniki odżywcze Inne, w tym ONZ, twierdzą, że rolnicy korzystają ekonomicznie z wysokiego zapotrzebowania na uprawę sprawa, konsument jest zobowiązany do bojkotu swojej sprzedaży lub zwiększenia jej w tym artykule, twierdzi, że nie są to nawyki konsumentów mające wpływ na życie f rolnicy to raczej system produkcji, który naprawdę wymaga zmian Tania produkty z USA pszenicy nasycają rynek w Boliwii, osłabiając lokalny rynek żywności i utrudniają lokalnym rolnikom konkurowanie. Ponadto uprawa uprawna ma szkodliwy wpływ na ziemi i ekosystemów, jak rząd naciska na mechanizację systemu produkcyjnego Common Dreams. The czasopismo medyczne The Lancet opublikowało szereg artykułów dotyczących chorób niezakaźnych i ich roli w debacie po roku 2018 Ten konkretny artykuł dotyczy żywności międzynarodowej i napojów alkoholowych jako kierowców NCDs Badanie ich zachowań politycznych i ich działania w celu złagodzenia przepisów sanitarnych, przynoszących ścisłe porównanie z przemysłem tytoniowym i alkoholowym Każdego roku jest ponad 9 4 miliony zgonów spowodowanych wysokim ciśnieniem krwi, 3 miliony z wysokiego wskaźnika masy ciała i 2 milionów z wysokiego cholesterolu, z czego wiele można przypisać konsumpcji procesu d żywności i napojów Mimo tych zagrożeń dla zdrowia, firmy ponadnarodowe, takie jak Nestle i Coco-Cola mają duży wpływ na politykę publiczną zmierzającą do zwalczania NCD i mają silną pozycję na globalnym rynku, w szczególności w krajach o niskim i średnim dochodzie The Lancet NCD Grupa Działań wzywa rządy i społeczeństwo obywatelskie do działania na rzecz ochrony zdrowia publicznego i uregulowania działań tych sektorów. Lancet. Butan zakazuje sprzedaży pestycydów i herbicydów oraz promuje tradycyjne metody rolnicze, które stały się światem całkowicie organicznym krajem. ten krok pomoże narodowi drobnych rolników produkować więcej żywności i zwiększyć eksport Kraj buddyjski jest liderem w zrównoważonym rozwoju, jest neutralny dla węgla, bezpieczny dla żywności, a 95 z populacji ma czystą wodę i elektryczność również cierpiących na skutki globalizacji, konsumpcjonizmu i zmian klimatycznych Wielu bhutanu niechętnie podejmuje agroturystykę elihood i migrują do krajów sąsiadujących Nieprzewidywalne warunki pogodowe dotknęły zbiorów rolników, a liczba kobiet zaczęła polegać na chemikaliach, aby poprawić ich plony Pomimo tych ustaleń, rząd ma pewność, że Bhutan odniesie sukces jako rolniczo organiczny i jako kraj buddyjski, zobacz ten krok zarówno jako praktyczny, jak i filozoficznie cenny strażnik. Administracja ds. Żywności i Leków FDA planuje zatwierdzić łososia AquAdvantage, pierwsze zwierzę zmodyfikowane genetycznie. Zostało ono ocenione za pośrednictwem NADA nowej aprobaty narkotykowej FDA dotyczącą narkotyków, procedury mającej na celu ocenić nowe leki na zwierzętach, a nie o genetycznie zmodyfikowane zwierzęta Jako lek wstawia się w stadium rozwoju komórek jednego komórki, zwierzę uznaje się za lek, dlatego też nie jest wymagana analiza w odniesieniu do zdrowia ludzkiego, dobrostanu zwierząt lub wpływu na środowisko że zatwierdzenie to jest kontynuowane, proces produkcji mięsa w systemie GE prawdopodobnie zostanie ukryty od konsumentów, a przyjaciele Ziemi nie es, zatwierdzenie FDA otworzy zaległości dla innych zwierząt zmodyfikowanych genetycznie, w tym świń i krów, aby wejść do dostaw żywności Common Dreams. Almost połowa światowej żywności odrzucona, raport znajdzie 10 stycznia 2017. UK s Institution of Inżynierowie Mechanicy IMechE opublikował raport, w którym stwierdzono, że rocznie od 30 do 50 procent wszystkich produktów spożywczych produkuje się na całym świecie To globalne odpady pochodzą głównie od sprzedawców detalicznych i konsumentów, którzy potrzebują estetycznie doskonałych potraw i surowych terminów sprzedaży IMechE również wyraża zaniepokojenie wysokimi poziomami wody stosowanymi w procesie produkcji żywności, zwłaszcza w produkcji mięsa Ze względu na wysokie standardy wyglądu, około 550 mld metrów sześciennych wody jest marnowanych w rosnących produktach, które są usuwane przed osiągnięciem nawet konsument W miarę wzrastającej populacji i braku bezpieczeństwa żywności IMECHE wzywa rządy, ONZ i agencje rozwoju do rozwiązania tego problemu Guardian. I W ostatnich latach wiele organizacji zajmujących się rozwojem i organizacjami pozarządowymi promowało łączenie dużych korporacji z afrykańskimi drobnymi rolnikami. Krytycy, jak Patrick Mulvany z brytyjskiej grupy ds. żywności twierdzą, że zmiany te są motywowane przez agrobiznesu, które zależą od wprowadzenia uprzemysłowionego modelu rolnego w krajach afrykańskich sukces handlowy Duże firmy zajmujące się rolnictwem, takie jak Cargill i Monsanto oferują teraz rolnikom większy dostęp do nawozów, nasion wysokiej jakości, finansów i innych usług, tworząc zależność, która ostatecznie osłabia drobnych podmiotów. Przedsiębiorstwa agrobiznesowe postrzegają małe gospodarstwa rolne jako okazję do zapewnienia dostaw żywności w relatywnie tanie ceny, przy wykorzystaniu taniej siły roboczej i jednocześnie tworząc nowy rynek dla własnych agrochemikaliów Guardian. QA Rachunki produkcji żywności dla 29 procent gazów cieplarnianych 31 października 2017 r. Produkcja środków spożywczych stanowi 29 procent gazów cieplarnianych powodujących globalne ocieplenie Dwa sprawozdania opublikowane Współ penhagen przez Grupę Konsultacyjną ds. Międzynarodowych Badań nad Rolnictwem CGIAR potwierdził, że niniejsza AQA wraz z autorami tych raportów wykazała, że ​​emisja śladów produkcji żywności obejmuje emisje połączone na wszystkich etapach wytwarzania żywności, takich jak nawozy, rolnictwo, dystrybucja żywności i sprzedaż i zarządzanie odpadami żywnościowymi Raporty podkreślają, że wpływ zmian klimatycznych w odniesieniu do bezpieczeństwa żywnościowego będzie nieproporcjonalnie spotykać się z ludźmi z krajów rozwijających się, nawet jeśli ludzie ci nie przyczyniają się do globalnego śladu Aby zmniejszyć emisję, muszą istnieć nowe metod produkcji żywności oraz nowych wzorców konsumpcji żywności IPS. Betting w gospodarce Afryki Napędzanie samowystarczalności żywnościowej 19 października 2017. Niestabilność żywności i zależność od importu żywności są częstym problemem w Afryce pomimo obfitego gruntu i zasobów W następstwie kryzysu żywnościowego w latach 2007-2008 wiele krajów afrykańskich było priorytetem starania zmierzające do rozwiązania tego problemu i osiągnięcia samowystarczalności żywnościowej w oparciu o zasadę krajowej i regionalnej suwerenności żywnościowej Głównym celem tych strategii jest zwiększenie produkcji żywności poprzez znaczne zwiększenie plonów i podkreślenie pojawiających się lokalnych i regionalnych afrykańskich rynków miejskich W porównaniu z wcześniejszymi próbami , perspektywa suwerenności żywności w Afryce wydaje się być bardziej obiecująca niż przedtem, a rosnące naciski polityczne na środki mające na celu ochronę konsumentów przed importem i niestabilnością cen Jednak znaczna inwestycja finansowa jest potrzebna, aby poruszyć retorykę polityczną i zmniejszyć zależność od zewnętrznych dostaw żywności Think Africa Press Jednoczesne korzystanie z żywności na potrzeby żywności i paliw może zdziałać, ale bezpieczeństwo żywnościowe musi być priorytetem Specjalista ds. Prawa do żywności w Olivier De Schutter twierdzi, że podczas gdy unijne plany zmierzające do zmiany celów związanych z biopaliwami w dół nie poszły wystarczająco na pozostałe obszary produkcyjne są pod coraz większym naciskiem na produkty biopaliwowe jonowy Międzynarodowy handel i inwestycje w tej dziedzinie intensyfikują to obniżenie celów w zakresie biopaliw jest niewystarczające, a gwarancja zrównoważonego rozwoju w rolnictwie wymaga domowych indywidualnych działań. De Shutter proponuje model, w którym drobni właściciele zorganizują się w spółdzielnie, które przenikały biopaliwa z surowcami uprawy przeznaczone na lokalne rynki żywności W ten sposób produkcja biopaliw wzmocniaby w rzeczywistości drobnych producentów żywności lokalnej i systemów żywnościowych, które mają długotrwałe zainteresowanie utrzymaniem zasobów naturalnych Guardian. Over połowy przez zagraniczne floty zagrażają zasobom rybnym trwałość dla lokalnych rybaków w Afryce Zachodniej i Środkowej Nielegalne połowy i szkodliwe techniki niszczą siedliska i powodują dramatyczne zubożenie zasobów oceanicznych, gdy wiele gatunków zmierza do wyginięcia. Regionalna Komisja ds. Rybołówstwa w Zatoce Gwinejskiej COREP ostrzega, że ​​ten nacisk na zasoby zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu i rentowności na obszarach Rządy muszą wyegzekwować środki mające na celu monitorowanie działalności zagranicznych flot rybackich Ostrzeżenia są wycofywane, ponieważ władze niechętnie opuszczają przychody uzyskiwane z tytułu sprzedaży praw połowowych Think Africa Press. Spekulacje finansowe na artykułach żywnościowych przynoszą niepewność i niestabilność rynki i jest poważnym zagrożeniem dla ubogich na świecie Instytut Finansów Międzynarodowych szacuje, że do połowy ubiegłego roku zainwestowano 450 mld aktywów finansowych w towary lub instrumenty pochodne zakładające przyszłe zmiany cen UNCTAD nalega, aby światowe organy regulacyjne szereg środków mających na celu kontrolę i ograniczanie spekulacji Najbardziej prawdopodobnym środkiem do osiągnięcia sukcesu jest podatek od transakcji finansowych, ponieważ co najmniej 11 krajów europejskich zbliża się do przyjęcia takiej opłaty w najbliższej przyszłości. Likwidacja przez firmy finansowe prawdopodobnie uniemożliwi jakiekolwiek poważne uregulowanie futures and derivatives Observer. Stanford Badacze Pokaż plantacje palmowe oleju są Clearin g Lasów tropikalnych bogatych w węgiel w Borneo 8 października 2017. Nowe badania przeprowadzone przez badaczy Stanford University pokazują, że rosnąca produkcja oleju palmowego niszczy tropikalne lasy deszczowe w Borneo i znacząco zwiększa emisję dwutlenku węgla Indonezja jest wiodącym producentem oleju palmowego i domu na trzecią co do wielkości obszar lasów tropikalnych na świecie W związku z gwałtowną utratą tych lasów Indonezja jest jednym z największych na świecie emitentów gazów cieplarnianych Pomimo faktu, że około 16 000 kilometrów kwadratowych terenów zalesionych zostało wyczyszczonych na plantacjach, dokładne informacje o tych plantacjach nie jest łatwo dostępny do publicznego przeglądu lub nadzoru Większość mieszkańców tego obszaru nie zdaje sobie sprawy z tych zmian, które mają dramatyczne skutki dla ich środków do życia i środowiska Farmland Grab. Co to jest prawdziwy kierowca wysokich cen żywności i głodu 6 września 2017 Obserwowane są media dotyczące amerykańskiej suszy i wzrostu cen żywności, ale utrwala fałszywe poglądy na temat Główne przyczyny i rozwiązania tych problemów Artykuł Alternet krytykuje zasięg, że wzrost cen atrybutów głównie wzrasta w zachodniej diety mięsnej w krajach rozwijających się Chociaż to z pewnością jest częścią wyjaśnienia, brakuje dwóch problemów związanych z wahaniami cen - spekulacji finansowych i brak zapasów żywności na terenie publicznym Również negatywne skutki biopaliw Podczas gdy wzorce dietetyczne zmieniają się powoli, stosowanie biopaliw może szybko i zdecydowanie zmienić się poprzez politykę rządu Alternet. Food Niedobory mogą zmusić świat do wegetarianizmu, ostrzegają naukowcy 26 sierpnia 2017 r. To avoid catastrophic food shortages in the next 40 years, the world s rapidly growing population may have to switch almost completely to a vegetarian diet, says the Stockholm International Water Institute SIWI SIWI s latest report warns that there will not be enough water available for everyone to adopt a Western-type diet Vegetarian diets consume five to ten times less water and would hence increase the amount of water available to grow more food The International Water Management Institute IWMI also states that investment in small-scale water solutions rather than large irrigation projects would increase household revenues across the global south Guardian. Has Organic Been Oversized July 7, 2017.In the past decade, US corporations such as Kellogg, PepsiCo and General Mills have bought many small, independent organic companies and profited from the value-added price of organic food, making it a 30-billion-a-year business Their domination of the board that sets standards for organic foods has also led to an increase in the number of nonorganic materials approved for organic production, from 77 in 2002 to more than 250 today By turning organic into a marketing ploy and corrupting the organic food industry, corporate giants continue to maintain the unsustainable food and farming system that threatens the health of humans and the environment New York Times. How Fairtrade Bananas are Failing Migrant Workers May 28, 2017.In the Dominican Republic, the Fairtrade banana industry is reliant on Haitian migrant workers who are paid below living wages and have no access to social security More than half of the country s bananas are exported the UK, where supermarkets are the most powerful actors along the supply chain and make high profits based on unsustainably low prices that they pay to suppliers While fair trade standards are designed to ensure that producers from developing countries have long-term security, in practice, the standards are not helping migrant workers to earn a fair salary and decent living conditions Guardian. In this article, author Eric Schlosser argues that the current system of food production must be overhauled in favor of a new diverse, resilient, and democratic system Schlosser states that the current system is overly centralized, overly industrialized, and overly controlled by a handful of companies that are overly relian t on monocultures, pesticides, chemical fertilizers He says that the current low costs of food are deceptive, but what s gone wrong in our food system can be reversed if we move towards alternative small scale production systems, such as organic farming The Atlantic. As consumer markets in the US and Western Europe are shriveling, Walmart the world s largest corporation, is attempting to enter markets of developing economies It is estimated that the value of grocery markets in the four BRIC countries Brazil, Russia, India and China will amount to three billion dollars in the next four years With an 8 percent growth rate, India shines as a lucrative market for retailers Walmart s entry into the country would not only jeopardize the livelihoods of small farmers but also destroy the entire Indian system of farm to table farming It seems that Walmart poses a bigger threat to small-scale agriculture than seed titan Monsanto IPS Terraviva. Multi-national Biotech company Monsanto spent 2 millio n in the first quarter of 2009 lobbying the US government that genetically engineered seeds were safe and did not need testing Leaked cables and internal FDA documents show that FDA scientists believe genetically modified foods could lead to new diseases Although 30 countries have significant restrictions or bans on GMOs, the US government approves of their use UK Progressive. This new Global Citizens report on the state of GMOs highlights the false promises and failures of genetically engineered GE seeds Contrary to claims by global corporation Monsanto, GE crops do not control pests and weeds, increase crop yields, or lower the levels of chemicals used in food production, writes activist Vandana Shiva The report calls for a shift towards agroecology, a biological-based, sustainable alternative to the current industrial food production model Panna. In order to feed a growing global population, food output must compete with biofuels production and rise by seventy percent in the next fort y years, says Policy advisor to Qatar s food security program Mahendra Shah According to Shah, biofuels encourage deforestation, increase fertilizer usage, and will inevitably lead to rising agricultural prices and push hundreds of millions of people into hunger Bloomberg. Preeminent land activist Vandana Shiva emphasizes the need to resist the agro-industrial takeover of small farmers and communities This fundamental shift has played a significant role in denying millions of people their right to food According to Shiva, it is important to move away from food dictatorship and build food democracies, which address the challenges of seed monopolies and advocate agroecology The Nation. This article discusses how sustainable intensification the production of food while reducing agriculture s negative impacts on the environment is a better alternative to GMO technology Unlike GMO crops that rely on synthetic fertilizer and pesticides, sustainable farming increases the capture of carbon in th e soil while simultaneously decreasing health risks from exposure to toxic chemicals In this article Anna Lapp, co-founder of the Small Planet Institute, argues that GMOs do not strengthen social networks or up production significantly and they are not the answer to global food needs Civil Eats. During a campaign tour in the Midwest, Obama announced plans to spend up to 510m building biofuels refineries These refineries will produce fuel from corn, wood chips, or grasses for the US navy and reduce America s dependence on foreign oil, said Obama Like corn ethanol, another government-backed biofuel, investment in these types of biofuels could further constrict food supplies and hike global food prices, as seen with corn ethanol Guardian. US farmers have begun growing Enogen-branded genetically modified GM corn plants to produce ethanol for commercial purposes Critics of Enogen believe farmers will be drawn to the new efficient ethanol form of corn and consequently produce less food for hum an consumption Studies show a well-established relationship between expanding biofuels production and rising global food prices There is also much worldwide resistance to the introduction of this new GM corn The EU, South Korea, and South Africa have not approved the import of the new GM corn and food industry groups in the US also oppose the new Enogen corn, citing cross-pollination fears Guardian. In an effort to foster trade and boost exports, Russia is looking to sell about 24 million hectares of arable land, below-market price, to Asian countries seeking to invest in foreign farmland for food security purposes Currently, a reported 409 million acres of farmland are unused in Russia The Russian government plans to acquire more land for lending, by annulling ownership rights to land that has not been cultivated for three years Russia s focus on Southeast Asia is part of a wider effort to build stronger ties with the fastest growing region in the world Bloomberg. The neglect of sustain able agriculture in Africa must end says Kanayo Nwaze, president of the UN s International Fund for Agricultural Development IFAD The Somali famine serves as a warning to African governments and the international community to invest in small-scale farming Development assistance for agriculture fell from 20billion in the 1990s to 3billion in the early 2000s due to an emphasis shift from agriculture to industrialization Agriculture accounts for approximately 30 of sub-Saharan Africa s GPD but represents 80 of export earnings in other countries Nwaze is confident that diversification, rural investment, the stemming of migration, and reduction in the gap between rural and the urban populations can boost food productivity and generate income for countries in Africa Guardian. This article from Nourishing the Planet, a project of the Worldwatch Institute, identifies inefficiencies within the current food system and outlines ways in which producers and consumers can work together to increase fo od security Recommendations include using low-cost technology, such as cell phones, to give farmers direct access to market information and ensure fair pricing Such practices will increase market transparency and allow for the fair distribution of food, says Nourishing the Planet With a growing global population, it is important to address problems in the current food system, rather than only channeling efforts into producing more crops Worldwatch Institute. The European Union s EU reform of its Common Agricultural Policy does not include any change for subsidies to EU agricultural producers The EU argues at the World Trade Organization that its supports are no longer trade distorting, since they are not tied to farmers production According to this analytical note, these distortions have far-reaching implications for developing countries, including impacts on small farmers The EU s developing country partners negotiating trade agreements should protect themselves against EU-created dist ortions in agricultural trade South Centre. China s increasing domestic demand for food could mean a rise in imports of key grains to feed its growing population China is usually a large net exporter of grains like corn, rice and wheat, so an increase in imports may affect the price of food commodities worldwide As China s population becomes wealthier, dietary changes include more meat consumption According to the Chinese director of the State Council s office on rural policy, decision-makers should rethink the notion of food self-sufficiency Wall Street Journal. Industrial agriculture methods, involving the intensive use of energy, water, machinery, and chemicals to grow crops, cannot be relied upon to feed people in the future The UN Rapporteur on the Right to Food, Olivier de Schutter says that the combination of agronomics and ecological science, known as Agroecology, best suits the needs of the 21st century De Schutter believes that resource efficiency should be the prime objective - saving water, preserving soil, and de-linking agriculture from fossil energies AlterNet. The EU s Common Agricultural Policy CAP that subsidizes European farmers is notable because of the harm it causes to producers in the developing world Now, Eastern European farmers, who do not receive high subsidies as their Western European counterparts, are lobbying for reform to make arrangements more equitable This article highlights the many failings of the CAP, and advocates for changing the system However, this seems improbable at the present L anglophone. Global wheat prices have doubled in the past two years due to a combination of factors, including changing weather and grain commodity speculation Financial market mechanisms create perverse incentives resulting in farmers planting other crops such as soy and cotton chasing higher returns In order to avoid such problems, governments should better regulate food commodities, particularity grains and cereals This article analyses the causes o f the decline in global stockpiles, such as export bans on farmers in Russia, crop production and increasing food prices resulting in riots Bloomberg. According to the UN Food and Agriculture Organization, bees pollinate around 71 of the 100 crop species which provide 90 per cent of food worldwide But bees are dying out rapidly A new report by the UN Environment Programme UNEP says that toxic chemicals in pesticides cause a loss in the sense of direction and memory for bees, which they rely on to find food UNEP advises farmers to take more care when applying insecticides and other chemicals, and restore bee-friendly habitats The Australian. Fishermen discard more than 10 per cent of all the fish caught for human consumption As much as two-thirds of the fish caught in some areas ends up back into the water, usually dead, due to the current EU system of fishing quotas EU Ministers plan to make the most radical change to fisheries policy in 40 years A common fisheries policy, reform fishing quotas, means that fishermen do not need to throw away large amounts of their catch Guardian. China s approach to food security as national security can offer important lessons for the rest of the world A policy of maintaining an emergency grain reserve means that China does not play a significant role in global grain markets, despite being the world s largest wheat producer China also stores foods like pork and edible oils Many other nations do not follow the same approach This article argues that given the current volatility of the global food system, more countries should look into the idea of food reserves to feed their own populations Foreign Policy In Focus. Humans have caught and consumed over 65 per cent of all large fish species in the last 100 years Experts say that this ecological imbalance will forever change the oceans, with only small fish such as sardines and anchovies thriving in future decades Overfishing in East Asia is problematic since almost 50 percent of the increa se in the world s fish consumption for food comes from that region The UN Environment program says international organizations and governments should regulate number of fishing boats and the days they fish in order to stabilize fish populations The Washington Post. China s major agricultural regions are affected by the worst drought in 60 years, threatening crop production and drinking water supplies Any decision by its government to import large quantities of food will further increase high food prices The International Rice Research Institute says that the country s grain situation is critical to the entire world China produces more wheat than any other nation, and is the world s largest importer of soybeans, making them very important to the world food market New York Times. NATO and foreign governments have spent 200 million to flight piracy off the coast of Somalia, but they have failed to address the plundering of Somalia s fisheries by Asian and European fishing fleets The rapid g rowth of piracy is linked to the destruction of Somali s local fishing sector According to the High Seas Taskforce, these illegal fleets break international conventions, destroy marine stocks and deny some of the world s poorest people their source of protein and livelihoods The Africa Report. Developing countries are taking action against rising food prices, including price caps and export bans Many governments are concerned that speculation on food prices will cause another political crisis, similar to the violent riots in 2008 Indonesia is removing import tariffs on over 50 items including wheat, soybeans, fertilizer and animal feed India is extending the ban on the export of lentils and cooking oil The UN and World Bank advise governments to invest more in new production and agricultural infrastructure to match the rising demand for food Wall Street Journal. In India, two fifths of the population is hungry and 75 per cent of Indians lack adequate food and nutrition At the same time t ones of stored grain decay in warehouses The government of India is unwilling to reform the system of food distribution to feed hungry people This article examines the option of an equity-based social framework where agriculture and natural resources are paramount A legal guarantee through a universal regime of food security is needed to feed hungry people and eradicate poverty in India South Asian Citizens Web. The Foresight Report on Food and Farming Futures, a study into food security commissioned by the UK government, says that the current world trade and food production system is unsustainable and fails to end hunger The report recommends the minimization of waste, as well as the sustainable production of food in order for the system to provide good health and nutrition to a growing world population The report also calls for government intervention to protect poor people from sharp price increases BBC. An extra 75 million people are malnourished due to recent food price rises But re al supply and demand do not determine prices, instead banks, hedge funds and financiers are making billions of dollars by speculating on food Staple foods as well as cocoa, fruit juices, sugar, meat and coffee are all now global commodities, along with oil, gold and metals Olivier de Schutter, UN Rapporteur on the Right to Food, has no doubt that speculators are a major cause of rising prices Guardian. The US Agriculture Department reduced its estimates for global harvests of key crops, including corn and soy beans, due to tightening food supplies and rising food prices Supply constraints reflect the dry weather in South America and Russia and floods in Australia Another problem is the use of crops by the biofuel industry, which in the US enjoys extensive government incentives A rising population is putting unsustainable pressures on resources such as water, food and energy, which could cause social and political instability and irreparable environmental damage Wall Stret Journal. Agribu siness companies in the US are recipients of federal farm subsidies that impact the world economy and the environment This article examines the influence of the US Farm Lobby on Washington s foreign policy US farmers export goods like cigarettes and pop corn to blacklisted countries under the guise of humanitarian aid through legal loopholes Agricultural protectionism by the US is not only detrimental to foreign policy, but also threatens the world trade and food production system Foreign Policy In Focus. The price of sugar, grain and oilseed drove world food prices to a record high in December 2017 It is the sixth consecutive month in which the UN food price index has risen The UN Food and Agriculture Organization warn that prices could rise even higher given the droughts in Argentina and floods in Australia affecting crop yields and commodity prices Grain prices impact significantly on the food budgets of people in poor countries An increase in food prices would almost certainly incre ase world hunger and set off another global food crisis New York Times. UK agriculture and environment minister, Caroline Spelman, recently chastised EU governments for their Common Agriculture Policy CAP , because of its enormous cost in a time when government finances are looking wobbly Spelman proposes to replace direct subsidies with income supports tied to enhanced environmental protection Farm subsidies in the world s advanced economies are inherently unequal, and when viewed within the broader context of rising food prices, climate change, and increasing protectionism, it is clear that the current system urgently needs modification Reuters. The bumblebee is an important pollinator of many agricultural crops around the world, including most fruits, vegetable and nuts as well as coffee, soya beans and cotton Ninety per cent of the world s commercial plants are dependent on pollination by bees to increase yield These insects, along with other pollinators, have been in serious decline in the last few decades There is concern about the impact this could have on global food production UN conservation strategies may help to mitigate further losses Guardian. The fisheries sector plays a critical role in reducing poverty, hunger and malnutrition for many developing countries Coastal states particularly should ensure regional collaboration on shared fish stocks Recent statistics indicate that fish stocks are continuing to declining due to over-fishing, poaching by unlicensed vessels and illegal fishing The Sub-Regional Fisheries Commission, regional fisheries bodies and others are working on conservation and protect Today. Myanmar is the second largest opium poppy grower in the world, after Afghanistan Conflict in the north and growing food insecurity is resulting in small-scale farmers growing poppy in order to feed their families According to this report, 77 of the 1 2 million farmers growing poppy are doing so to pay for food The production of these drugs is mostly for export within the region and internationally Without more attention to the human and food insecurity problem, convincing farmers to stop the production of such a lucrative drug will be difficult IRIN. Small farmers and local food producers all around the world often find themselves driven off their land When governments do not invest enough in local agriculture, these farmers are left vulnerable and impoverished UN Special Rapporteur on the Right to Food, Olivier de Schutter says that the most sustainable solution for developing countries is to reinvest in domestic agriculture to feed their own populations These countries should also diversify their economies in order to decrease dependency on a limited range of export crops IPS. The International Fund for Agriculture and Development IFAD have released a report on volatile food prices, the effects of climate change and a range of natural resource constraints which complicate the fight to end rural poverty IFAD says that food production w ill have to increase by 70 per cent to feed the expected world population of 9 billion by 2050 Rural poverty rates have dropped over the last decade However the situation for women farmers has not improved Women still face limited access to land tenure, credit and equipment, and market opportunities IPS. The prices of wheat, maize and other traded foods have risen by up to 40 percent in a few months According to the UN Food and Agriculture Organization, the food import bills for the world s poorest countries are predicted to rise 11 percent in 2017 and by 20 percent for low-income food-deficit countries The food prices would then reach a level not seen since the food crisis in 2008 The price inflation is partly fuelled by food commodity speculation Legal regulations that control global food speculation are needed before to avoid a repetition of the 2008 crisis and millions of more hungry people Guardian. FAO estimates that 925 million of the world s people are undernourished Because of t he rising US corn price, that number could now grow higher Even the smallest increase in bushel prices for corn, grain or wheat can have a devastating impact on food availability for millions of people A weakened dollar has led to rising speculation in the commodity market and increased price volatility, while climate change is diminishing production Experts fear another global food crisis Countercurrents. Structural barriers to sustainable development are woven in the malfunctioning neoliberal economic policies For issues like food security, poverty eradication and reaching a sustainable environment, governments have to think outside the neoliberal box Neoliberal institutions like the G20 are not looking to help developing countries to become food secure Instead, developing countries are increasingly dependent on food imports, and the G20 chooses to look the other way since they don t want to hurt the commercial interests of corporate agricultural giants In this interview, Devinder Sha rma explains Share the World s Resources. Western lifestyle often literally means taking food from poor people - the harsh truth is the hunger of the poor is in part a choice of the rich Putting limits on food speculation, making cut-backs to the global food trade and assisting poor nations in creating food sovereignty are some of the things that have to be made if hunger is ever going to be defeated The cause of hunger is not so much about a lack of food as unfair allocations of the world s resources Acknowledging self-sufficiency is critical and by growing our own food, the power of corporate agriculture will be undermined Share the World s Resources. About 7 million people in Afghanistan, over 24 percent of the country s population, are food insecure Afghanistan is largely a food deficit country But wheat although considered a strategic crop and staple food - is not encouraged by the Afghan Ministry of Agriculture Instead, it promotes export crops like fruit and saffron because they r eceive a higher price in international markets Donors such as USAID condone this trade-oriented food production strategy while Afghani people rely on food aid This is just one example of the distorted global food system that continues to burden people worldwide IRIN. Bill Clinton s Doubletalk on Haitian Agriculture May 17, 2017.Bill Clinton has admitted that the US free-market agriculture policy towards Haiti did not work But the solutions Clinton puts forward, as the UN Special Envoy to Haiti, calls for more of the same failed policies Clinton s presidential policies toward Haiti deliberately reconfigured the country to fit into the new global division of labor, turning relatively self-sufficient farmers into low-wage workers in assembly plants Now, Clinton ignores practical ideas put forward by Haitian popular organizations, while the ex-president continues to bolster export-oriented cash crops like coffee, mangos, and avocados NACLA. Liberia s agricultural sector has been suffering fr om underdevelopment due to fourteen years of civil war The Liberian government is now investing in its farmers and creating a long-term plan to counter the stagnation The government s main priority is food security and decreasing the country s dependence on food imports In conjunction with the United Nations, the Liberian government developed a food and nutrition program that calls for investing in the country s infrastructure so that Liberian farmers are able to increase food production for national consumption Reuters AlertNet. Cuba will bring farming to the suburban areas around cities and towns, providing the science and leadership for alternative, localized models of food production This approach brings food production closer to the urban areas where 76 percent of the island s population lives The approach, which will not only provide food but also cultivate carbon sinks, create water basins, and reduce emissions, is based on principles of crop diversity and the use of animals for traction and transport of produce IPS. 100 billion a year in US and EU farm subsidies are distorting world trade and harming exporters in poor countries This article asks if the global financial crisis presents an opportunity to get rid of these astounding distortions Many lobbyists and politicians in high income countries obstruct efforts to reform these policies that devastate poor countries Africa Report. Cheap food causes poverty and hunger This article explains the contradictory nature of food and agriculture under globalization The demand for low food prices means many farmers are getting less money for their crops and struggle to support themselves As farmers go out of business, long term food security is also at risk The author blames the demand for cheapness for the food crisis, concluding that there are some essential things, such as our land and the life-sustaining foods it can produce, that should not be cheapened Resurgence. The world s largest agribusiness companies squeeze the agriculture system from both the s upply and demand side, threatening food security Seed prices overall have risen 146 percent in the last decade as many farmers in the US and worldwide have no choice but to buy seeds from Monsanto, the world s largest GM seed company As well, agribusiness mergers in the last two decades have concentrated the industry s buying power in the hands of a small number of corporations, threatening farmers to get big, or get out Triple Crisis. Colonialism Lives In Biotech Seed Proposal for Africa March 20, 2017.Biotechnology is playing an increasing role in African agriculture As a result, farmers are becoming more dependent on imported technology - a fact that hinders local sustainability US companies, Monsanto and Pioneer, plan to export more biotech corn seed to Africa - claiming yields will increase to provide more food and profit for all However, companies sell seed at a great cost to farmers and enforce strict rules to prohibit sowed seeds being used for future seasons Moreover, the agricu ltural methods promoted are designed for monoculture production on large scale acreages like in the US and are unsuited to the small scale production methods of African farming Institute for Agriculture and Trade. Large Agribusiness Hurting Small Landholders, says UN Rights Expert March 5, 2017.The global food sector is dominated by transnational corporations and as a result small landowners and farmers are suffering, says Olivier de Schutter, UN Special Rappotteur on the Right to Food De Schutter says that smallholders in developing countries are suffering hunger and poverty because of the tremendous market influence of the companies He proposes that governments use tax incentives, legal protection of rights of agricultural workers, and action against foreign suppliers that abuse the rights of local producers UN News Centre. Reclaiming Rice From Rats and Rot January 14, 2017.Experts estimate that in 2009 Liberia lost up to 60 of its harvest due to vermin infestation and poor weather con ditions Resultantly food insecurity has increased In response, UN officials are calling for donors to invest in pest control and food storage systems Likewise, FAO and the Liberian Agriculture Ministry have recognized the problem and set up field schools to train farmers how to protect their crops from pests IRIN. Rwanda has recorded a sharp increase in food productivity In 2009, the Government invested in fertilizer distribution, improving seed stocks and crop husbandry training Together these investmentshave boosted the output of major food crops such as maize, potatoes, cassava and rice Rwanda now has sufficient food reserves to meet domestic demands for eight months IRIN. This report by Oxfam International advocates for building up the resilience of vulnerable farm operations Building up such resilience not only depends on helping farmers to best manage their resources, but also on collaboration of local, national and global institutions The report underlines the importance of farmer - driven decisions as well as gender-based policies that aim to meet the specific needs of women farmers Oxfam. In Rome, the World Summit on Food Security has attracted only few leaders of rich countries The summit reveals the wide gap between the rich and the poor countries agriculture and trade policy In addition, the summit has failed to fulfill expectations on aid and agriculture assistance Change seems far away and leaders have expressed their concern that the conference will produce little of substance New York Times. In 2008, food prices reached historically high levels, leaving millions of additional people in hunger Policy makers and civil society have called for public food reserves in order to stabilize prices and mitigate the food emergency International agricultural and trade policy have led to price instability, with devastating effects on developing countries This paper calls for a discussion in which food reserves form part of a reformed trade system Share the World s Reso urces. Industrial agriculture plays a key role in the climate crisis Agro industry heavily uses fertilizer, pesticides and herbicides, which damage natural soil fertility According to this report from GRAIN, agro industry depletes soil, which results in up to two third of the excess carbon dioxide CO2 in the atmosphere GRAIN sharply criticizes this highly concentrated food system and calls for a fundamental policy change and the return to small-scale and ecologically friendly farming GRAIN. Africa and Global Food Crisis September 3, 2009.In this interview with Afroline, Olivier de Schutter, a UN special rapporteur, clarifies different aspects of the African food crisis De Schutter puts the emphasis on discrimination and marginalization rather than imbalance of supply and demand, to explain the current hunger problem in Africa The UN rapporteur touches also the controversial issue of land grabbing , as oil-rich countries buy lands in poor countries of Africa, Asia and Latin America Pambaz uka. Food production and energy consumption are closely interlinked Due to the heavy use of fertilizer, the agriculture industry depends more than ever on energy inputs The long-term trend of high energy prices threatens the food system The environmental movement favors a return to local and organic farming in order to close the inflationary price gap CIBC World Markets. The EU promotes the world s biggest agricultural aid program and spends almost 53 billion in subsidies - half of its annual budget Non-traditional farming companies receive an important share of the aid, which contradicts the original idea of production incentives and price support Further, farmland ownership already entitles landlords to subsidies regardless of agricultural use The Queen of England and airport caterers are among recipients of this giant subsidy system NY Times. Experts claim that the industrial food system and the factory farm model lie at the roots of the Mexican borne swine flu For years, public author ities have ignored early warning signs about the overcrowded and unsanitary conditions of intensive meat production and have instead supported corporate cover-ups Pharmaceutical companies and vaccine producers reap the benefits from the swine epidemic and public authorities continue to prioritize the interests of large corporations instead of the health of local communities GRAIN. Following the military intervention in Afghanistan and Iraq, the US Agency for International Development USAID developed agricultural reconstruction programs, aimed at helping farmers rebuild their agricultural activities and providing alternatives to the cultivation of opium However, these agricultural reconstruction programs legitimize the US military occupation and enable foreign seed companies and agribusiness to establish their presence in a potentially lucrative market The symbiotic work between US military and agribusiness jeopardizes Afghan farmers livelihoods and gives a monopoly to US companies over seed supply to Afghanistan After the complete withdrawal of combat troops, the remaining military forces will serve as aid workers to safeguard US military power in Afghanistan and Iraq and protect US corporate interests GRAIN. African farmers, researchers and civil society speak out against Western-led campaigns which champion genetically engineered GE crops as a solution to world hunger Compiling experiences and voices from African opposition, this report challenges the Gates Foundation s Alliance for a New Green Revolution in Africa AGRA The document complements a UN Environmental Programme UNEP report, which reveals the likelihood of biotech solutions deepening, rather than solving hunger problems As the West exploits the food crisis as an opportunity to promote GM crops, Voices from Africa urges Africa to resist bullying tactics that force the continent to adopt biotechnology solutions Instead, the report emphasizes investment in small-scale agriculture, which will enable farmers t o take control over food production Oakland Institute. Even mainstream economists acknowledge that speculation in commodity markets contributed to the rise in food prices in 2007 2008, which pushed millions more people into hunger After the subprime mortgage bubble burst and stocks began to fall in the US, institutional investors sought new high-return bets for their money, moving onto speculation in commodity markets This distorted the price of food staples such as rice and contributed to rapidly rising food prices To avoid such speculation in the future, the author recommends a food trade register at the commodity exchanges and corresponding regulation of commercial traders World Economy, Ecology and Development. A new study produced by the UN Environmental Programme UNEP , entitled The Environmental Food Crisis, warns that unless the global systems of agricultural production undergo radical change, millions more will go hungry Demonstrating the success of organic agricultural models, UNEP Executive Director states that future agricultural production must adopt methods that increase crop yields without creating the environmental and social damage that resulted from industrial agricultural production Agro-businesses tread carefully Inter Press Service. Monsanto hails its genetically engineered drought-tolerant corn as a solution to food security in the face of global warming But research findings reveal the flaws of genetically engineered crops, which suffer yield losses under the erratic weather patterns caused by climate change This article argues that agricultural policy must prioritize needs of food-insecure famers, not profit-driven agribusinesses Organic farming practices require fewer energy inputs and withstand impacts like drought more efficiently Organic farming offers smallholder farmers a more accessible and affordable option to exorbitantly priced GM crops Grist. This article urges for a farm bill that addresses the problems of industrialized agriculture, which has lead to soil loss, pollution, the destruction of rural communities and made our food supply dependent on fossil fuels The authors argue that a national agricultural policy based on ecological principles is needed in order to keep up production and to preserve the land The proposals to protect the soil and to reduce greenhouse gases include increasing the mixture of grain-bearing perennials and using crop rotations, which would simultaneously increase employment opportunities in agriculture New York Times. Agriculture is multifunctional with commodity and non-commodity outputs The International Assessment of Agriculture Knowledge, Science and Technology for Development IAASTD has released a benchmark report This assessment addresses the challenges to increase agricultural productivity on a sustainable base and to create opportunities for small-scale farms It takes into account the multiple dimensions of agriculture and emphasizes the need to incorporate agricultural knowledge, science and technology in order to fight hunger and poverty IAASTD. Speculation on agricultural commodities increases food prices and undermines food security for low-income countries, where people generally spend about 60-80 percent of their income on food This report argues that governments worldwide should register speculators in a trade register to control trade and prevent speculation on food commodities Eurodad. This working paper for the International Follow-Up Conference in Doha November 2008, proposes a new financial architecture including a special tax on capital assets and improved supervision of investors The paper describes the current financial system as a casino economy, based on competition, speculation and pursuit of profit, which contributes to increasing food prices and makes the poor pay the costs of the global financial crisis Evangelischer Entwicklungsdienst. This report outlines the root causes of the global food crisis and addresses problems, such as trade conditio ns, biofuel production and financial speculation Further, the report points out that many people participate in riots against the conditions of the global food system Institute for Food and Development Policy. Sudan, a country that receives a billion pounds of food from international donors, is exporting its own crops and capitalizing on high global food prices Government officials argue that building up the agricultural sector will diversify Sudan s economy and make the country self-sufficient However, millions are starving in the conflict-ridden region of Darfur as international aid agencies struggle to deliver food The Sudanese government continues to disrupt efforts of aid agencies to feed the people in Darfur at a time when international organizations lack adequate funds to purchase and deliver food New York Times. Conventional economists argue that everyone will benefit if countries specialize in producing a few different food commodities and import the rest But without any protect ion of the domestic market, farmers in poorer countries must compete with commodities subsidized by richer countries As over 29 countries have restricted food exports to ensure that their people have enough to eat, the import-dependent countries have even less access to food A group of food-importing countries is promoting an agreement in the Doha Development Round to prevent countries from unilaterally restricting exports New York Times. People are protesting the soaring prices of oil and food throughout Asia In Vietnam, low-wage factory workers are on strike against the 70 percent increase in food prices since 2007 that has in turn led to a 25 percent inflation rate Policymakers across Asia are responding to social discontent by raising interest rates to curb high inflation, says Christian Science Monitor However, Asian governments are facing a dilemma - they must raise interest rates without undermining growth because their popularity is contingent upon a booming economy. The World Fo od Summit declaration neglects to address the root causes of global food insecurity World leaders failed to reach a solution on biofuel production, even though the International Food Policy Research Institute calculated that production of biofuel is responsible for 30 of the rise in food prices Furthermore, the declaration urged governments to reduce trade restrictions, even though trade liberalization is one of the main causes of the food crisis OpenDemocracy. Director General of the World Trade Organization Pascal Lamy claims that liberalizing trade will strengthen the production capacity of developing countries and render food prices less vulnerable to change But, the author fears that further deregulation of trade will make food prices more volatile and allow large multinational companies to undermine local production in poor countries Finding a sustainable solution will require world leaders to increase investment in agriculture and support small-scale farmers agro-ecological metho ds Inter Press Service. This Foreign Policy In Focus article argues that the shift of countries from net-exporters to net-importers of food caused the global food crisis The author criticizes the IMF and World Bank s structural adjustment programs that lowered countries investments and social spending Several poor countries dedicated land for export crops to service their debt to the World Bank and IMF As a result, food production has declined and food insecurity has grown For example, from 1966-70, Africa exported an average 1 3 million tons of food a year but almost all African countries are now net food importers. At the UN Food Summit in Rome, UN Secretary General Ban Ki-moon made several short - and long-term recommendations to address the food crisis Although he recommended implementing social protection programs and supporting smallholder farming, Ban also endorsed more controversial measures such as a Green Revolution in Africa and minimizing trade restrictions Despite widespread criticism of biofuels, the Secretary General neglected to acknowledge how biofuel production leads to food shortages UN News. The 2008 global food crisis demonstrates the destructiveness of the one-two punch of IMF-imposed adjustment and WTO-imposed trade liberalization These policies have steadily marginalized farmers, and transformed self-sufficient agricultural economies into vulnerable, import-dependent ones Large industrial farms and grain-trading corporations control the global food market However, poor countries increasingly defy World Bank, IMF and WTO policies with fruitful results and farmer s movements such as the Via Campesina are gaining in influence The Nation. Economists argue that increased speculation in agricultural commodities is pushing up food prices, a phenomenon termed as agflation But, others argue that agro-prices are still recovering from their dramatic decrease of the 1980s The price of corn, for example, is still below the 1945-1980 average Although analysts h ave differing theories, the author concludes that speculation is one of the many causes of the global food crisis World Economy and Development in Brief. In this interview, physicist Vandana Shiva explains that the global economic structure is incompatible with the basic physics of the planet Unsustainable, large-scale agriculture not only displaces small peasants, creates poverty and bad food, but also emits a huge quantity of carbon into the atmosphere, causing climate instability Perversely, large agribusinesses with a stranglehold of the world economy, such as Cargill and Monsanto, harvest super-profits while people starve AlterNet. Raj Patel, author of the book Stuffed and Starved The Hidden Battle for the World Food System, wants consumers to stop feeling guilty about eating unhealthy foods Instead, consumers should get angry at the food corporations that have chipped away at their ability to choose, leaving low-income families with the so-called choice between Burger King and MacD onald s, and between Pepsi and Coke Patel argues that major food producers have spent millions on research and marketing to convince their customers to eat unhealthy food that only benefits the corporations AlterNet. This article criticizes the effect of industrial agriculture on global food security The author points out that a few large corporations have patented or genetically modified most of the plants humans rely on for their basic needs These corporations use chemical and genetic technologies to dominate agricultural production from seed to stomach and to profit from every bite In addition, industrial food production exhausts Earth s basic biological support systems, and makes the planet more vulnerable to climate change AlterNet. Some world leaders argue that the WTO Doha Round will solve the global food crisis But, this Institute for Agricultural and Trade Policy IATP article says increased trade liberalization will reinforce poorer countries dependence on food imports Further, deregulation policies will increase the power of transnational agribusinesses at the expense of local farmers Instead, the IATP argues, world leaders should reform the rules governing international trade to control the market power exerted by agribusiness companies. Cargill is one of a handful of corporations that control the global system of food production and agriculture By selling farmers agricultural input, and then buying outputs for further processing, Cargill has created a worldwide agricultural system in which it is both buyer and seller and has near unlimited freedom to maximize profit In this report, Food Water Watch warns that Cargill s enormous and under-regulated influence on global agricultural trade threatens the health of consumers, family farmers, the environment and even entire economies and governments. Since the 1970s, the World Bank and the International Monetary Fund pushed for large-scale industrial agriculture, trade liberalization and other structural adjustment policies in poor countries, causing the structural meltdown that led to the global food crisis The global market system which puts the needs of investors before the nutritional needs of humans has transformed food from nourishment into a commodity for speculation and bargaining Nearly all corporate players in the global food chain reported record profits after the first quarter of 2008 These corporations are making a killing from the food crisis GRAIN. An international research project consisting of 900 representatives from multilateral organizations, civil society, national governments, the private sector and scientific institutions has produced a report that evaluates the relevance, quality and effectiveness of agricultural knowledge, science and technology AKST on development This summary of the International Assessment on Agricultural Science and Technology for Development IAASTD report concludes that small-scale farmers and their traditional agricultural knowledge should play a gr eater role in production Also, the report criticizes genetic modification GM in agriculture, pointing out that research on long-term effects of GM is lagging behind The study warns that patenting genetic modifications undermines local farming practices and concentrates the ownership of resources GreenFacts. Hungry people are protesting around the globe as they struggle to feed themselves in the face of massive commodity price rises Large agribusinesses claim they are working to solve the food crisis Monsanto plans to design genetically modified crops that can squeeze even more yield from each acre of planted grain But Big Agriculture actually benefits from the food crisis Monsanto s profit in the last quarter February 2008 more than doubled, while Cargill s profit jumped 42 percent in the same period Wall Street Journal. European subsidies for agriculture are contributing to rapidly rising food prices and the destruction of small-scale farming These massive subsidies artificially cheapen EU products, making it impossible for small-scale farmers in poorer countries to compete Critics have long protested the way in which these subsidies distort global agriculture and trade In light of the 2008 food crisis, the EU subsidies are under heavy fire, from poor countries who suffer most, but also from within, by EU politicians and policymakers Inter Press Service. In the first half of 2008, the price of rice more than doubled, making it unaffordable for many Liberians, who have switched from rice to cheaper staple foods like spaghetti Liberia depends almost completely on foreign imports of rice from the US and Asia While the Liberian Minister for Agriculture optimistically notes that this might be an opportunity for Liberians to diversify their diets, this example shows how vulnerable poor, net food importing countries are to price shocks on the global market BBC. Korean authorities have found bone fragments even an entire spine - in shipments of US beef Consequently, South Kore a banned the import of US beef, as it did not comply with Korean food safety standards This article reports on how the US uses Free Trade Agreement FTA negotiations to force South Korea to remove the ban on US beef and relax food safety standards Besides the health risk involved, domestic farmers get pushed off the market by subsidized US imports The author concludes that FTAs pressure weaker nations into relinquishing their food sovereignty, their control of national food safety and their right to reject genetically modified products Foreign Policy in Focus. Biofuel production and livestock are important causes of the global food crisis Both divert huge amounts of grain away from human mouths 100 million and 760 million tons, respectively The author states that consumers should eat as little meat as possible The author concludes that it seems surreal that while half the world might not have anything to eat at all, those in rich countries have endless choices and barely notice the globa l food crisis It is hard to understand how two such different food economies could occupy the same planet, until you realize that they feed off each other AlterNet. This article is highly critical of World Bank president Robert Zoellick s calls for further trade liberalization as a response to the global food crisis According to the author, trade liberalization is not the solution but the cause of the food crisis The 2007-2008 food price rises have had such a severe effect on the world s poor because of the trade liberalization the World Bank, World Trade Organization and the International Monetary Fund propagate These policies limit social safety nets and public sector agricultural support, push small-scale farmers out of the market, and lead to the sale of grain stockpiles to service foreign debt Consequently, there is no buffer between price shocks and the bellies of the poorest people on earth Guardian. This Institute for Agriculture and Trade Policy report argues that while high com modity prices such as those of 2007 and 2008 can potentially benefit farmers, this is not the case in the short-term The immediate effects of high food prices are to place extreme stress on the urban and rural poor of net-food importing, low-income countries The IATP urges trade ministers at the UN Conference on Trade and Development in Accra, 2008 UNCTAD XII to review three decades of commodity market liberalization critically and to take action to rebalance power relations in agricultural markets. Joachim von Braun, director general of the International Food Policy Research Institute calls for policy action in three areas to address the massive rise in food prices Firstly, he proposes the implementation of social safety nets to help the poor who can no longer afford essential foodstuffs Secondly, he calls for increased investment in agriculture Finally, stating that export restrictions and import subsidies only add to global trade distortions that harm poor countries, he calls for oth er trade policy reforms, such as the removal of trade barriers by rich countries. This article analyzes the Alliance for a Green Revolution in Africa AGRA , an initiative by the Bill Melinda Gates Foundation and the Rockefeller Foundation AGRA aims to end poverty and hunger by restructuring Africa s food systems But, this reform may ultimately serve the interests of agribusinesses like Monsanto, by creating a new market for genetically modified seeds and agrochemicals AGRA s philanthro-capitalism overrides local agricultural techniques by focusing on global market-based solutions This diverts attention from the role that global markets systemically play in creating hunger and poverty in the first place Pambazuka. This New York Times editorial discusses the human cost of the rich world s subsidized appetite for biofuels When it seemed that global food supply might run out in the past, food production grew to meet demand This time it might not be so easy, with the demand for biofuels diver ting food into energy for cars, rather than human beings. The UN warns against massive price increases for food grains and declining global food stocks, officials say as a result, the world s poor are facing a perfect storm Both supply and demand side factors have produced these changes global warming, increased production for animal feed and biofuels The World Food Program representatives believe that the change in these factors is permanent International Herald Tribune. In 2005, a famine struck Malawi and a third of the population needed emergency food aid In 2007, the same country is the number one southern African supplier of corn to the World Food Program The Malawian government ignored the World Bank s pressure to implement free market policies and to cut back on subsidies, and instead deepened their fertilizer subsidies, boosting the productivity of the country s agriculture International Herald Tribune. Global cereal prices are increasing due to low global food stocks and higher t ransportation costs The prices of cereal cause food inflation across the world, and further increase the price of bread, meat and milk The Food and Agriculture Organization FAO expect prices to remain high for several years, which could result in hunger for the world s poor, as they will be unable to purchase sufficient amounts of food OneWorld South Asia. The price of food is increasing worldwide and several countries are on the brink of a food crisis The reason for the increase is due to a combination of rising oil prices, greater amounts of food crops used for bio-fuel production, and unstable weather conditions The rise in food prices has devastating consequences for the world s poor who cannot afford to buy basic necessities and food to live above the subsistence level Guardian. The author of this YaleGlobal article expresses concern over a looming global food crisis Food crop harvests are falling while consumption is increasing, and the author fears this will lead to social and pol itical unrest Also worrying is the increasing share of agriculture devoted to biofuels Combined with growing consumption, environmental degradation, watershortages and urbanization and massive agricultural subsidies in rich countries this could spell disaster Further, climate change leaves poor equatorial countries extremely vulnerable to weather changes and seasonal variation. Crop prices are rising to historic levels, reversing a long-term trend of steadily lowering world crop prices For the third consecutive year the world is consuming more food grain than it produces, making the gap between demand and supply the largest in thirty years This has dramatic consequences for poor countries as they are increasingly vulnerable to bad harvests Further, high food grain prices will reduce poor countries purchasing power and hinder economic growth Also, humanitarian groups fear that they will lose ground against hunger, as their food aid budgets will not reach as far as planned Wall Street Jou rnal. This Foreign Policy in Focus article illustrates the negative economic effects of the US-South Korea Free Trade Agreement FTA on Korean agriculture The FTA would seriously undermine Korean agricultural production and food safety laws, leading to a complete restructuring of the local agricultural practice Korea s National Policy Institute estimates that the country s agriculture may well disappear within the next 10-15 years as a result of the new FTA Washington has suggested that the FTA could function as a blueprint for other US trade liberalization agreements with countries across Asia, which would lead to similar adverse consequences. A surge in demand for alternative fuels such as ethanol has caused the price of corn to rise to its highest level in ten years Because corn is a staple food for billions of impoverished people around the world, these price increases have potentially devastating implications for both global poverty and food security, argues this Foreign Affairs arti cle The authors further point out that political and corporate interests dominate the ethanol industry, so that corn growers in rich countries receive substantial government subsidies which diminish the competitiveness of their developing country counterparts. This report published by Norwegian Church Aid, Danish Church Aid, Church of Sweden and Brot-fur-die-Welt finds that ever since African governments began liberalizing trade, food security has worsened on the continent In particular, economic liberalization has harmed poor subsistence farmers The author suggests that to achieve the Millennium Development Goal of halving hunger by 2018,the World Bank and local governments must abandon their present governance and liberalization policies. FAIR USE NOTICE This page contains copyrighted material the use of which has not been specifically authorized by the copyright owner Global Policy Forum distributes this material without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes We believe this constitutes a fair use of any such copyrighted material as provided for in 17 U S C 107 If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond fair use, you must obtain permission from the copyright owner.866 UN Plaza Suite 4050 New York, NY 10017 USA Phone 1-646-553-3460.Copyright 2005 - 2017 Global Policy Forum Designed by Joomla is Free Software released under the GNU General Public License. Global Agricultural Trading Continues to Provide Price Transparency. Food ingredients date back more than 200K years The human diet initially consisted of animal proteins, fish, fruits, vegetables and nuts The introduction of grains into the human diet came approximately 10K years ago This included wheat and barley with rice and corn coming about 3K years later. History of Food. For most of history, human beings hunted or grew food for their own consumption, and food travelled only short distances Historians can identify food regimes European historians pinpoint the travel of food in the mercantile food system where grains milk and meat were produced locally but other foods were imported. Globally, approximately 800 million people suffer hunger but only ten years ago, the total was almost 1 billion The problem steps from distribution and the inability of the hungry to receive food that is timely and not contaminated. Growth of Agriculture. Agricultural growth has accelerated globally, but was kicked into gear in the early 1990 s following a 15-year process were the discovery of genetically modified organisms that were bacteria resistant The birth of GMO technology came in 1973, when Herbert Boyer and Stanley Cohen created the first genetically engineered organism In 1982, the United States Food and Drug Administration approved the first agriculture produced by a genetically modified organism In 1992 the first food that was genetically modified was approved for comm ercial production. The United States was at the forefront toward of change to genetically modified agricultural products In the grain space, corn and soybeans are mostly genetically modified, but wheat is not Live wheat prices are available and along with corn and soybeans are actively traded with robust liquidity. Live Wheat Prices. After decades of prosperity, there has been a snap back in consumer behavior where individuals want food that is not genetically modified In fact, the demand for organic grains has increased significantly over the past few years, with a large push coming in organic proteins The largest increase in protein consumption comes from the increase in demand for organic chickens, along with organic eggs and organic milk For a protein to be certified organic it has to be fed organic feed, which includes organic wheat, corn and soybeans. The United States is the largest consumer of organic agriculture With production failing to meet demand, the United States has had to turn to imports, which account for the majority of the U S consumption Organic production is global Australia is the largest producer followed by Argentina, but country such as Romania and Turkey are experiencing accelerating increase in their production. Top 10 Agricultural Lands. From 2017 to the end of the second quarter of 2018, the majority of the corn by value that was imported into the United States came into the eastern region Approximately 46 by value in U S dollars and 38 by quantity per the U S Customs Department The majority of the organic corn that was shipped into the United States came from Romania which appears to be the largest supplier to East Coast organic corn imports Approximately 37 of the organic corn imported into the United States comes from Romania. The two active ports in the United States taking shipments from Romania are Baltimore Maryland where approximately 62 comes into Baltimore and 38 into Norfolk Organic agricultural is beginning to gain a foothold Deman d in the United States, the largest consumer of organic grains, outstrips supply, as organic grain production in the United States accounts for only 1 of total grain production. Food is one of the driving forces behind life, and agricultural food, is a global basic necessary that is traded actively Although consumer demand goes through multiple iterations, the active trading of commodity products continues to drive global price transparency. FX Empire - the company, employees, subsidiaries and associates, are not liable nor shall they be held liable jointly or severally for any loss or damage as link result of reliance on the information provided on this website The data contained in this website is not necessarily provided in real-time nor is it necessarily accurate FX Empire may receive compensation from the companies featured on the network. All prices herein are provided by market makers and not by exchanges As such prices may not be accurate and they may differ from the actual market price FX Empire bears no responsibility for any trading losses you might incur as link result of using any data within the FX Empire. Continue to Fxempire. IPC member Stefan Tangermann reflects on changes in the global food trading system since the Doha Development Agenda was launched at the WTO and highlights recommendations of an experts group to address recent challenges including export restrictions, biofuels, increasing financial support for food security purposes, and improving the functioning of the WTO This is a presentation given by IPC President Ellen Terpstra based on Tangermann s slide presentation The full report is to be released by ICTSD and IPC in the near future. We face a critical challenge of increasing global food supplies by 70 percent to meet the anticipated world population of more than 9 billion in 2050 as well as the additional demand for meat and dairy products as millions more enter the middle class Gains can be made, too, by using technology to reduce waste an d to more precisely utilize fertilizers and pesticides New technologies, including plant breeding techniques, animal biotechnology and nanotechnology, can play an important part in meeting these challenges They have the potential to increase production, reduce waste, enhance food security, and improve food safety. But fully utilizing these technologies and being able to trade products made from them may depend on what governments decide in terms of whether these need to be regulated, and if so, how Questions arise in some cases from there being no trace of the process used to create the product and therefore no way to identify whether it should be regulated Many governments are currently considering these questions, but if they reach contradictory conclusions, trade may be stifled and the benefits of these advances unrealized. The downward trend of grain stocks is related to higher demand from increased incomes, higher protein diets, and biofuels, the combination of which seems to have s et the stage for more frequent episodes of high volatility in food markets related to weather and other potential supply disruptions These developments have led to considerable dialogue regarding possible need for greater government intervention in markets to provide for improved assurance of food at reasonable prices However, recent research offers considerable evidence that private markets remain the best mechanism for distributing relatively scarce stocks. IPC hosts three panel discussions in Washington. This panel examined the newer business model many multilateral corporations have adopted of providing not only economic output but social value, a concept known as creating shared value NGOs have weighed in on the effectiveness of these efforts and some companies are working in partnership to assess the impact of these policies and to measure their effectiveness. Food security concerns in response to volatile world commodity prices have resulted in many governments undertaking public p olicy actions to address domestic concerns but which may exacerbate global price spikes This panel examined price volatility, the role of grain reserves as a moderating policy, and the effectiveness of WTO disciplines on export restrictions. This seminar, co-hosted by the U S Chamber of Commerce featured insight into various countries perspectives on the opportunities of regional trade agreements as well as efforts to address longstanding trade barriers through new and existing mechanisms. Achieving a Successful Outcome for Agriculture in the Trade and Investment Partnership Understanding the often conflicting U S and EU approaches to agricultural trade policy will be essential for effectively shaping the negotiating structure of the EU-U S Transatlantic Trade and Investment Partnership Agreement The U S and EU have diverging views on issues pertaining to SPS measures, market access, and geographical indications Innovative, non-traditional approaches to shaping the FTA negotiations will be important for a successful outcome However, the most significant benefit would be a paradigm shift in the trade-related approaches to protecting human, animal, or plant life or health IPC, with the support of the Royal Netherlands Embassy, released a discussion paper examines these issues More. Seminar Charting the Course Food Security and Trade in the Asia-Pacific Region. The broader Asia-Pacific region encompassing countries in Asia, North, Central and South America, and Oceania accounts for more than half of both global GDP and the world s food supply, includes key food exporters and importers, and encompasses populations with rising incomes and transforming diets, alongside subsistence agriculture and urban poor The IDB and IPC convened a seminar to take stock of food policy related developments and initiatives in the region High-level speakers included policymakers, private sector representatives and academics from the region and feature discussions about a number of food securit y, trade and regulatory initiatives occurring in the region Participants engaged in shaping recommendations aimed at promoting food security and a more open, productive and sustainable food and trade system More. Food and Agriculture The Future of Sustainability IPC provide input into a report, Food and Agriculture The future of sustainability by the U N Division for Sustainable Development as a strategic input to the Sustainable Development in the 21st Century Report to be launched at the Rio 20 Summit The report states that on our current trajectory, severe disruptions to national and regional food systems are highly likely to happen the main question is when Exposing unforeseen areas of consensus, the report lays out concrete steps for sustainable and resilient food and agriculture systems By opening the silos of partisan thinking to invite reasoned discussion, it also exposes areas of disagreement and advances a key set of specific high impact areas where smart decisions will make t he most Report. Addressing Regulatory Asynchronicity and Low Level Presence of Biotech Crops. As number of biotech crops has grown, regulatory approvals of new biotech crops across different countries have become less synchronized Asynchronicity in regulatory approvals between producing and importing countries implies that some agricultural commodity trade flows may contain low level presence LLP of biotech events which are authorized in the exporting but not in the importing country Trade disruptions have already occurred Such disruptions are likely to increase and can have significant economic implications unless countries adopt a practical approach when faced with LLP situations More. Farm Policy in the US and the EU The Status of Reform and the Choices Ahead. As the EU prepares to reform its Common Agricultural Policy and the US Congress seeks to pass a new farm bill, tight government budgets will require that policymakers consider carefully policy options to ensure that domestic objec tives are properly addressed EU and US policy choices will have implications for global food and agricultural production and trade, for food security and for commodity prices IPC s latest discussion paper examines how various policy approaches for agriculture and biofuels could fulfill the stated and implicit objectives of US and EU farm policy, and how policy instruments are likely to impact international objectives of the US and EU respectively. Seminar Non-Tariff Measures in Food and Agriculture Which Road Ahead. Regulations in the food and agriculture sector increasingly lead to the application of Non-Tariff Measures NTMs that affect international trade There is a need to step up efforts to promote greater transparency on NTMs and to improve our ability to measure their impact The OECD and the International Food Agricultural Trade Policy Council recently hosted an international seminar on NTMs at the OECD in Paris, France on September 13, 2017 More. Symposium on Global Agriculture and Food Security Progress to Date and Strategies for Success On May 24, 2017, The Chicago Council on Global Affairs convened a symposium, in partnership with IPC, to review progress on the U S government s global food security strategy and provide critical thinking on how best to overcome potential obstacles to success Speakers and agenda are available here. NTM-IMPACT Project The goal of the project, in which IPC is one of 19 international project partners, is to collect and analyze new data on non-tariff measures NTMs , particularly on governmental standards and regulations that prescribe the conditions for EU agrifood exports and compares these with conditions for importing into the EU Furthermore, impacts from EU and trade partner NTMs on least developing country LDC exports are examined More. IPC began in 1987 to promote a more open and equitable global food system by pursuing pragmatic trade and development policies in food and agriculture to meet the world s growing needs. IPC was di ssolved in 2018 but its analyses and seminar records will remain available for some time.

No comments:

Post a Comment